Moje nejmilejší buchta z dětství! Babička Mařenka nám ji pekla každé prázdniny. Loni v létě jsem se rozhodla, že zkusím vymyslet vlastní recept na bublaninu pro naše děti. Celý měsíc jsem pak měnila poměr mouky, vajec a ovoce. Upekla jsem asi patnáct bublanin, než se mi podařilo docílit té pravé…
Koláčová forma o průměru 24 cm / 6 porce
Doba přípravy: 20 minut + 40–50 minut pečení
1 hrnek mouky (1:1 polohrubá a hladká)
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 čerstvá vejce
½ hrnku hnědého cukru
60–100 ml mléka
100 ml smetany (31%)
600 g rybízu
máslo na vymazání formy
hrubá mouka či dětská krupička na vysypání formy
1. Předehřeju si troubu na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažu máslem a vysypu ji hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.
2. Do mísy si prosiju mouku a vanilkový cukr s kypřicím práškem. Přidám špetku soli, citronovou kůru a pořádně promíchám.
3. V mixéru ušlehám vejce s cukrem do pěny. Přiliju trochu mléka a po lžících začnu přisypávat i prosátou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Postupně do šlehače přilévám smetanu i zbylé mléko.
4. Rybíz rozdělím na dvě hromádky a jednu nasypu do připravené formy. Ovoce přeliju těstem a to pak posypu zbytkem bobulí. Peču zhruba 40 až 50 minut.