Hurá! Už jsme zpátky doma z NYC a vracíme se do pracovního režimu. Dneska se mi konečně podařilo dokončit recept na jahodový koláč, který vám už dlouho slibuju. Je v něm totiž malý zádrhel, který nevězí v přípravě, ale v surovinách, a to konkrétně v listovém těstě. Já si ho pokaždé vyzvedávám v Café Savoy, ale teď jsem udělala průzkum trhu a zjistila jsem, že všechny typy, které jsou běžně dostupné, obsahují palmový olej. Doporučuju vám tedy objednat si těsto v nějaké dobré blízké cukrárně nebo si ho vlastnoručně vyrobit – jednou jsem se to učila na kurzu v Londýně a i když musím přiznat, že to domácí chutná nejlíp na světě, je s ním opravdu hromada práce! Také ho můžete nahradit těstem lineckým, které je krásně křehké. Když neošidíte těsto, čeká vás opravdová letní dobrota! Mimochodem, když jsme ho s Tomášem upekli doma poprvé, spořádali jsme ho spolu na posezení. Takže pro jistotu upečte rovnou dva!
Na 1 koláč
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
kousek másla
400 g dobrého listového těsta (bez palmového oleje)
500 g čerstvých jahod
šťáva z 1/2 citronu
4 lžíce domácího vanilkového cukru
1. Nejprve si přesunu mřížku z trouby na úplně spodní držák a předehřeju ji na 230 °C. Koláč se musí péct na co možná nejnižším místě v troubě, ať se hezky upeče zespodu. Máslem si pomažu pracovní plochu a váleček , ať se mi na něj nelepí těsto.
2. Těsto si vyválím do kulata (mně to teda do kulata nikdy moc nejde a musím ho pak trošku zakulatit nožem) a dám ho na pečicí papír. Pak na něm udělám kolečko z celých omytých jahod zhruba 4 cm od okraje, který pak přes jahody pečlivě přetáhnu. Předpřipravený koláč přendám na pečicím papíře na plech a peču ho zhruba 8 až 10 minut. Když se mi těsto trochu nafoukne, udělám do něj pár dírek vidličkou.
3. Mezitím si nakrájím jahody na poloviny a dám je do mísy, kde je promíchám s citronovou šťávou a cukrem. Potom si vysunu koláč z trouby a nasypu do něj připravené jahody a peču ho do zlatova, trvá to zhruba 40 minut. Koláč nechám jen trošku vychladnout a podávám ho co nejčerstvější, protože tak je opravdu nejlepší! (Beztak byste kolem něj nedokázali chodit moc dlouho!)
Naprosto vynikajici koláč a geniálně jednoduchý recept, ze ho zvládne úplně každý – i mě, která sice vaří ale moc nepece se povedl a sklízí úspěchy. Děkuji!!!