Hezký podzim! Venku se nám už opravdu ochladilo a dokonce i naše Brambora z toho dostala psí chřipku. Představte si, že kašle, málo jí a pořád jenom spí! Naštestí jí začal pomáhat jitrocelový sirup, tak se to konečně zlepšuje. Jinak musím říct, že mě to s příchodem chladnějších dní zase mnohem víc baví v kuchyni! Vždycky si uvařím konvici zázvorového čaje a zkouším nové recepty. Tenhle týden mám pro vás poslední studený recept a slibuju, že pak začnu zase vařit a hlavně vydatněji! Tenhle okurkový salát s mandlovou drobenkou je super jednoduchý a skvěle se hodí jako příloha k bramborovým plackám nebo k topinkám! Tak doufám, že vám bude chutnat!
P.S. Příští týden fotíme nové podzimní recepty a mám jich tolik, že ani nevím, kterým začít! Vidím to na dýňové rizoto! Máváme s Bramborou!
Na 4 porce
Doba přípravy: 25 minut
2 hrstě celých mandlí
1 hrst tymiánu (zhruba 25-30 větviček)
1 středně velký stroužek česneku
3 polní okurky
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce tekutého medu – nemusí být
3 lžíce dobrých černých oliv s peckou
sůl a čerstvě mletý pepř
1. Troubu si předehřeju na 180 °C. Mandle pokrájím nahrubo, nasypu je do pečicí formy a peču do rozvonění. Trvá to asi 7 až 10 minut.
2. Mezitím si rozmixuju lístky tymiánu s česnekem a nechám je v mixéru stranou.
3. Okurky oloupu, důkladně je osuším papírovou utěrkou a nastrouhám na struhadle nahrubo. Dochutím je olivovým olejem, medem, solí a čerstvě mletým pepřem. Pak přidám i olivy a vše promíchám.
4. Do mixéru s tymiánem a česnekem přihodím mandle a vše ješte zlehka rozmixuju tak, aby mi vznikla hrubší mandlová drobenka s pár většími kousky ořechů. Hotovou madlovou drobenkou pak posypu salát a podávám.
Dnes jsem salát dělala (první recept od Vás) a je to velká dobrota!