Nejím maso, ale návštěvu vždycky ráda pohostím pečeným kuřetem. Během hodiny a půl, kdy se dozlatova peče v troubě, navíc zvládnu připravit dezert, anebo vyvenčit Bramboru. S kuřetem vždycky slavím obrovský úspěch, přestože jsem ho sama nikdy neochutnala. Všichni si chválí, že je super šťavnaté a maso je díky máslu krásně jemné. Když jsme tenhle recept fotili na blog s Kubem a Terkou, tak jsem ani nemrkla a půlka kuřete v nich byla jedna dvě!
Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 20 minut + 1½ hodiny pečení
kvalitní kuře o váze asi 1½ kg
150 g změklého másla
1 červená cibule
50 ml olivového oleje
3 papriky
300 g rajčátek
sůl
1. Předehřeju si troubu na 190 °C, pečení ze shora i zezdola. Kuře omyju pod studenou vodou a pak ho vysuším papírovou utěrkou úplně dosucha. Celé kuře důkladně pomažu máslem a trochu ho dám i dovnitř a pod kůži. Ze všech stran ho důkladně osolím a nasypu i trošku soli do břicha.
2. Oloupu si cibuli a nakrájím ji na šestinky. Ve velkém kastrolu, který je vhodný i na pečení v troubě, si rozehřeju olivový olej a orestuju ji na něm. Do kastrolu pak položím kuře a opékám ho dozlatova, trvá to asi 6 minut z každé strany. Když se kuře opéká nejdřív na plotně, má mnohem křupavější kůžičku a je šťavnatější.
3. Přidám rajčátka a na kousky nakrájenou papriku a ještě chvilku restuju na mírném ohni. Pak kastrol přesunu do trouby a peču kuře dozlatova, asi hodinu a půl. Pravidelně ho přelévám výpekem. Většinou ke kuřeti podávám jen bílý italský chleba, protože kluci to tak mají nejraději. Občas ke kuřeti přihodím pár brambor a peču je rovnou spolu s kuřetem.
Tipy:
Máte rádi křupavou kůži? Začněte pečením dolů a na závěr prsa otočte nahoru. Chcete-li si pochutnat na šťavnatých prsou, nejdřív je pečte otočená nahoru a v polovině pečení kuře obraťte.
Kuře můžete upéct s jakoukoli zeleninou. V létě se nejvíc hodí keříčky malých rajčátek a papriky, na jaře sáhnu po ředkvičkách a kedlubně a v zimě třeba po mrkvi a petrželi.
MNAM, doporucuju, dala jsem papriku, cibuli, mrkev a brambory. Lahoda! Kuře křupavé,maso měkké a šťavnaté!