Tenhle salát jsem představila našim blízkým na vánočním večírku a k mému překvapení z něj byli všichni nadšení. Nejvíc snad moje kamarádka Míša Fousková, která dodnes občas prohodí, že „ten salát na Vánoce“ byl stejně nejlepší! Přesně tohle mě neskutečně těší – když jídlo vyvolává v lidech emoce i po tak dlouhé době…
Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut
2 větší jablka
1 lžička domácího vanilkového cukru
100 g směsi salátů – rukoly, polníčky, mesclunu…
120 g uvařené černé čočky Beluga
½ granátového jablka
100 g sýru tallegio
Na zálivku:
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
sůl a čerstvě mletý pepř
1. Jablka si oloupu a vykrajovátkem na ovoce z nich vydlabu kuličky. V rendlíku je zaliju vodou a přidám lžičku domácího vanilkového cukru. Postavím na plotnu a jablíčka vařím na mírném ohni do mírného změknutí, trvá to asi 5 minut. Nesmím jablka rozvařit, aby si zachovala svěží chuť.
2. Salát nasypu do mísy a přidám čočku, zrníčka z granátového jablka a svařené jablko.
3. V misce promíchám olivový olej s javorovým sirupem a podle potřeby dochutím solí a pepřem. Zálivku pak naliju na salát a důkladně ho promíchám rukama. Rozdělím na talířky a ke každé porci přidám pár kousků tallegia.