Zuzka s Honzou
Zuzka a Honza jsou jedni z nejmilejších lidí, které znám, srší energií na všechny strany a pořád se usmívají. A neustále mluví o jídle! Aby taky ne – vždyť představují turistům dobré české jídlo a ukazují jim, jak žijeme a jak to u nás chodí.
Poprosila jsem je, aby pro nás uvařili svou oblíbenou polévku, protože ti dva prostě vědí, co je dobré!
Tahle polévka je v létě naprosto perfektní. Zvládne ji i úplný začátečník (čti Honza), potřebujete na ni jen deset minut a minimum nádobí, a ještě skvěle ochladí. Jen si pohlídejte, aby byly mango i avokádo opravdu zralé. My je často koupíme dva tři dny dopředu, abychom měli jistotu.
Na 4 porce
Doba přípravy: 10 minut
1 větší okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky
1 větší zralé avokádo
¼ zralého manga, oloupaného a nakrájeného
3 jarní cibulky, nakrájená bílá i zelená část
hrst bazalkových listů
4 lžičky limetové šťávy
2 lžičky mořské soli
¼ lžičky chilli
¼ lžičky pepře
½ hrnku ledu
Na salsu:
¾ manga, oloupaného a nakrájeného na kostičky
10 cherry rajčat, nakrájených na kostičky
½ hrnku bazalky, natrhané na menší kousky
1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí polévky
1 lžíce limetové šťávy
sůl a pepř
chilli (není nutné)
1. Zuzka si dá do mixéru okurku, avokádo, mango, cibulku, bazalku, limetovou šťávu, sůl, pepř, chilli a půl hrnku vodu vody. Promixuje a případně přilije trochu vody, aby konzistence byla krémová, tak jak ji mají s Honzou rádi. Dá ji polévku do ledničky a vrhne se na přípravu salsy.
2. Zuzka smíchá všechny ingredience a ještě salsu doladí podle chuti, což pro Honzu znamená víc limetové šťávy a pro Zuzku víc chilli. Potom ji dá do lednice vychladit.
3. Polévku nalije do misek a navrch dá dvě lžíce salsy. Každou porci pokape olivovým olejem a pak to všechno, jak říká Honza, „dost rychle“ snědí.