topinka_s_avokadem

Topinka s avokádem a ztraceným vejcem

Mám slabost pro ztracené vejce. Mohla bych ho jíst pořád. Navíc když se ho naučíte, dá se s ním dělat hodně parády. Výborné je třeba na topince, skvěle se hodí k salátu, těstovinám – nebo k čemukoli dalšímu, co máte rádi s vejcem. Tak si v sobotu na trhu kupte plato čerstvých vajec a trénujte, abyste pak v neděli mohli uspořádat nejlepší brunch ve městě!

Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut

2 vejce
1 lžička bílého vinného octa
2 krajíce dobrého chleba
1 zralé avokádo
2 lžíce olivového oleje
hráškové výhonky nebo pár lístků salátu
sůl a čerstvě mletý pepř

1. Nejdříve si připravím ztracené vejce. Do malého rendlíku napustím vodu, přidám lžičku octa a vařím. Jakmile se na dně začnou tvořit první bubliny, jemně vodu metličkou roztočím. Vejce si rozklepnu do mělké misky a pak ho opatrně přes lžíci vliju do víru. Když se mi podaří trefit přímo do středu, bude vajíčko naprosto dokonalé. Doba vaření záleží na tom, jak chcete mít vajíčko tekuté, obvykle stačí 3 až 4 minuty. Já si ho většinou připravuju 3½ minuty. Pokud si děláte vejce do zásoby, můžete je opatrně přemístit do vedlejšího hrnce se studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a vejce zůstala uvnitř tekutá.

2. Chleba opeču v toustovači nebo v troubě. Dobře zralé avokádo (měkké) nakrájím na silnější plátky a pokladu jím topinky.

3. Avokádo pokapu olivovým olejem a lehce ho nožem rozetřu, pak na něj naskladám hráškové výhonky, ztracené vejce a ještě ho lehce zakápnu olivovým olejem. Osolím hrubou solí a čerstvě namletým pepřem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *