rizoto_s_medvedim_cesnekem

Rizoto s medvědím česnekem

Ve středu se na Jiřáku konečně zase objevil medvědí česnek! Mňam! A tak jsem si řekla, že je ideální čas na připomenutí skvělého receptu z loňského jara! Hezký víkend!

Na 2 porce
Doba přípravy: 40 minut

1 hrnek rýže arborio
750 ml zeleninového vývaru
40 g másla
1 šalotka
80 g parmezánu
1 svazek medvědího česneku (70 g)
1 sklenička dobrého suchého bílého vína (nejlépe sauvignonu nebo ryzlinku)
40 ml olivového oleje
sůl, pepř

1. U rizota je důležitá příprava, proto si vždy přichystám všechny ingredience dopředu. Rizoto by se nemělo příliš míchat, takže budu mít čas vyrobit si v průběhu jeho dušení pesto. Nejdřív si nastrouhám parmezán, nakrájím na drobno šalotku a natrhám si medvědí česnek (ten nekrájím, protože to by nejvíc chuti zůstalo na prkýnku, a my ji potřebujeme v hrnci).

2. V malém hrnci ohřeju vývar. V dalším hrnci (taky menší, s vyššími okraji) na mírném plameni rozpustím polovinu másla a lehce na něm orestuju šalotku a polovinu natrhaného česneku; stačí dvě minuty. Přisypu hrnek rýže, zesílím plamen na maximum a zhruba dvě minuty ji restuju a pravidelně míchám. Když mi rýže zesklovatí, přiliju vrchovatou skleničku vína. Tohle je moje nejoblíbenější část, protože v tenhle moment začne vonět celá kuchyň! Přiliju první dvě třetiny vývaru, přidám sůl a přiklopím.

3. Pak si připravím pesto. Zbytek medvědího česneku rozmixuju s olivovým olejem, a tak mi vznikne krásně zelené pesto, které použiju až na konec. Pokud chcete vařit jako pravá Italka, utřete medvědí česnek s olivovým olejem v hmoždíři.

4. Stáhnu plamen pod rizotem (na stupeň 1–2) a tu a tam zkontroluju promícháním. Rizoto se vaří 15–20 minut, mělo by mít krémovou konzistenci a rýže by měla být al dente.

5. Po 15 minutách rizoto ochutnám, abych věděla, jestli už je rýže uvařená, a do finální konzistence přilévám zbylý vývar. Když je rizoto hotové, dochutím ho a pomalu vařečkou vmíchám máslo tak, aby se rovnoměrně rozpustilo. Přidám parmezán a polovinu pesta a ještě jednou vše pomalu promíchám. Pak zakryju rizoto pokličkou a nechám ho dvě minuty stát.

6. Na závěr rozdělím rizoto na dva hezké talíře, lehce ho pokapu „medvědím pestem“ a opepřím čerstvým pepřem. Buon appetito!

rizoto_s_medvedim_cesnekem1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *