kvetakova

Květáková polévka

Aprílové počasí mě baví! Chvíli teplo, chvíli zima a pak trochu deště! Je to bezva, protože využiju celý šatník a všechno je v neustálem oběhu a stejné je to i v kuchyni. Jedu polévky, saláty i freshe a těším se na jarní sezonu! Třeba tahle květáková polévka je díky vaření květáku v mléce super jemná a řepný fresh a řeřichové výhonky ji navíc přijemně osvěží! Hezky víkend!

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut

1 květák
1 l dobrého mléka
sůl
2 šalotky
kousek másla (cca 30g)
šťáva ze středně velké řepy
řeřicha na ozdobení

1. Nejdřív si připravím květák. Očistím ho, nakrájím na drobné růžičky a nasypu do hrnce. Květák zaliju litrem mléka a když není zcela ponořený, přiliju ještě trochu vody. Do hrnce přidám lžičku soli. Květák vařím do změknutí, trvá to asi 20 minut.

2. Pak si oloupu šalotky a nakrájím je nadrobno. V rendlíku si rozpustím máslo a nechám na něm zesklovatět šalotku. Musím si ale dát pozor, ať se mi ani trochu nepřipálí, protože by pak zhnědla celá polévka. Když je šalotka úplně měkká, zaliju ji hrnkem studené vody, přidám trošku soli a přivedu k varu.

3. Uvařený květák scedím (mléko si nechám) a přendám ho do mixéru. Přiliju k němu naběračku mléka a šalotkový vývar a vše důkladně rozmixuju. Podle konzistence do polévky přilévám další mléko. Já mám raději polévku hustší, ale je to na vás.

4. Hotový krém přeliju zpátky do hrnce, podle chuti dosolím a podávám. Polévku naliju do misek a malou lžičkou do nich nakapu řepný fresh. Je to úplně jednoduché, lžičkou si naberu trošku řepné šťávy a z vrchu ji kapu kolem dokola do polévky. Nakonec polévku ozdobím řeřichou.

kvetakova1

kvetakova2

kvetakova3

kvetakova4

kvetakova5

kvetakova6

Jeden komentář k “Květáková polévka

  1. Patentování už nestihnu…seju řeřichu na záclonu…když vyroste, krásně se tahá i s kořínky…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *