Během zimy jím hodně luštěnin a pečené zeleniny, protože mi dodávají spoustu energie. Čočku si nejradši vařím hned ráno ještě předtím, než odcházím do práce. Po návratu domů to vždycky ocením, protože si tím nesmírně usnadním přípravu večeře. Hlavně nezapomeňte na citron, protože ten celému jídlu dává ten správný říz! A mimochodem, v neděli je první advent! Takže příští týden se už můžete těšit na nějaký vánoční recept!
Na 2-4 porce
Doba přípravy: 40 minut
2 hrnky uvařené tmavé čočky
1 středně velký květák
80-100 ml olivový olej
2 citrony
1/2 svazku koriandru nebo petrželky
3 jarní cibulky
sůl
1. Předehřeju si troubu na 190 °C. Květák očistím a rozdělím ho na malé růžičky, které nasypu do mísy a zaliju je trochou olivového oleje. Lehce osolím a pečlivě promnu rukama tak, aby do sebe květák olej hezky nasál.
2. Připravený květák rozložím na plech a peču ho dozlatova, trvá to asi 25 minut. Do salátové mísy nasypu uvařenou čočku a zakápnu ji citronovou šťávou. Přidám nahrubo nasekaný koriandr a na kolečka pokrájené jarní cibulky. Dochutím olivovým olejem, osolím a dobře promíchám. Nakonec pokladu růžičkami pečeného květáku a podávám.