Bublaninu miluju od dětství. Zrovna minulou sobotu jsem byla u babičky Mařenky, tak jsem ji prosila, ať mi ji příště upeče. Babička pak bohužel zjistila, že v mrazáku už nemá žádné třešně ani rybíz, tak si prý musím počkat do léta! Achjo! Už aby to bylo! Jestli vám nějaké ještě zbyly, tak ji určitě upečte a dejte si aspoň dva kousky za mě!
Koláčová forma o průměru 24 cm / 6 porcí
Doba přípravy: 20 minut + 40–50 minut pečení
1 hrnek mouky (1:1 polohrubá a hladká)
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 čerstvá vejce
½ hrnku hnědého cukru
60–100 ml mléka
100 ml smetany (31%)
700 g třešní
máslo na vymazání formy
hrubá mouka či dětská krupička na vysypání formy
1. Předehřeju si troubu na 180 °C. Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu ji hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.
2. Do mísy si prosiju mouku a vanilkový cukr s kypřicím práškem. Přidám špetku soli, citronovou kůru a pořádně promíchám.
3. V mixéru ušlehám vejce s cukrem do pěny. Přiliju trochu mléka a po lžících začnu přisypávat i prosátou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Postupně do šlehače přilévám smetanu i zbylé mléko.
4. Nevypeckované třešně rozdělím na dvě hromádky a jednu nasypu do připravené formy. Přeliju těstem a to pak posypu zbytkem třešní. Peču zhruba 40 až 50 minut.
kolik gramu je 1hrnek mouky? Dekuji 🙂
Dobrý den, mohu se zeptat odkud máte tu formu? Je skvělá. Děkuji Helena