Vždycky jsem si myslela, že všechny ty masové pečeně jsou děsná dřina – a pak jsem to jednou zkusila a zjistila, že je to naopak ohromně snadné (a taky praktické, aspoň co se nepořádku v kuchyni týče). A chlapi? Ti budou dokonale šťastní, protože i když nepracují v lese, vždycky se rádi najedí jako pořádní dřevorubci! Takže to cestou z práce vezměte kolem dobrého řezníka, večer hoďte maso do trouby, a máte skvělý sobotní brunch nebo oběd!
Na 4 porce
Doba přípravy: 15 minut + 4 až 5 hodin pečení
1 středně velká hlávka bílého zelí
1 větší bílá cibule
1 kg vepřové plece s tukem nebo libovějšího bůčku
100 g másla
sůl a čerstvě mletý pepř
chleba na topinky
1. Nejdřív si nakrájím zelí a cibuli nahrubo. Pak si připravím maso. Vrstvu sádla nařežu na čtverečky, důkladně osolím a vydatně opepřím čerstvě mletým pepřem.
2. Na plotně si nasucho rozpálím kastrol, ve kterém pak budu maso péct i v troubě. Vepřové položím do rozpáleného kastrolu pokrájenou stranou dolů a opeču do tmavohněda. Pak ho lehce opeču i z ostatních stran a stáhnu ze sporáku.
3. Do kastrolu nasypu zelí s cibulí a maso otočím tučným navrch. Položím na něj máslo a vložím do trouby vyhřáté na 250 °C. Ihned ztlumím na 130 °C a peču 4 až 5 hodin. Vepřové bude krásně šťavnaté a rozpečené úplně doměkka! Podávám s topinkami.
Byla jsem skeptická. Nevěděla jsem co udělá to zelí..a jestli nevysuším maso. A teď manžel řekl-nejlepší úprava plecka. A to zelí!
Jen se chci optat…pečete pod pokličkou?