Jedlé dárky

Jedlé dárky

První adventní neděle. Idyla a absolutní štěstí prýští na sociálních sítích ze všech stran a protože Cipísek už spí, rozhodla jsem se k vaší sociální pohodě taky trochu přispět.

Slíbila jsem příspěvek o jedlých dárcích a tady je! Jedlé dárky jsou podle mě záležitost, která potěší každého. Nebo teda každého, kdo (rád) jí. Baví mě na nich to, že dáváte opravdu osobní dárek, do kterého jste investovali především svůj čas a energii. Další výhodou pak může být fakt, že jsou relativně budget a time friendly. Stačí vám zajít do jednoho obchodu a doma pak najednou vytvoříte třeba deset dárků pro kamarádky, sousedky, oblíbenou paní učitelku, chůvu nebo třeba pro kurýra GLS – ten náš letos dostane granolu ☺

Zásadní je taky správná prezentace. Asi byste nechtěli najít pod stromečkem igeliťák s voňavou drtí, která pochází z těl s láskou upečených perníků, že? Takže si dejte záležet. Budou vám stačit klasické (hezky naleštěné) zavařovačky z domácích potřeb, které můžete ozdobit stužkou, snítkou eukalyptu, šiškou nebo pěknou větvičkou. Pokud byste to chtěli hnát na vyšší úroveň, skočte si do Nily na Korunní – mají tam fakt krásné lahvičky a dózy, které pak obdarovaný může používat dál třeba jako dekoraci. Připojte kartičku s přáním hezkých Vánoc a máte hotovo.

Tady je pár tipů na mé oblíbené jedlé dárky:

Granola – nejvděčnější dárek – chystám ji pravidelně a dávám ji všem! Pár granolových receptů najdete u mě na blogu nebo v mých kuchařkách! – link na recept 

Vaječný koňak – tekuté vánoční zlato, které je právem opěvováno u každého vánočního stolu! – link na recept 

Perníčky – pár jich upečte, hezky zabalte a nejen kamarádčiny děti budou skákat radostí. – link na recept

Cereální kaše – nejmíň náročná a zároveň tak skvělá záležitost. Nezapomeňte ke sklenici přidat i kartičku s návodem, jak kaši uvařit. Při přenášení buďte opatrní, aby se vám zrníčka nepromíchala.

U cereální kaše záleží přesné množství na velikosti sklenice, kterou budete plnit. Všechno je ale ve stejném poměru, takže si nachystejte všechny suroviny a sypejte, sypejte, kontrolujte, ještě trochu přisypte a až bude sklenice plná, hotovo.

PS: Já například sypu zcela od oka!

1/2 hrnku jáhel
1/2 hrnku amarantu
1/2 hrnku chia semínek
1/2 hrnku lámané pohanky
1/2 hrnku quinoy

S kaší pracujte stejně jako s jakoukoliv jinou ovesnou, jen se vaří o trochu déle – přibližně asi 20 min. Bude skvělá nasladko nebo naslano. U nás doma funguje jako taková KPS (rozuměj „kaše poslední záchrany“). Když už opravdu není co jíst, uvařím nám k ní vajíčko, nakrájím avokádo anebo svařím pár jablek a se lžící řeckého jogurtu jsem právě zachránila celou rodinu od bolestivé smrti hladem. A navíc je to zdravé!

Ale proč to celý píšu. Jedlé dárky jsou prostě radost. Krásně zabalená radost, která vám přivodí ty pravé vánoční pocity. Celé to přemýšlení a tvoření, ten kreativní proces, jehož jediným cílem je udělat radost někomu jinému, to člověka neskutečně nabíjí. Radost se pak logicky přenese i na toho, kdo dárek dostane. Je to nakažlivý! No a teď si vezměte, že od téhle nádhery vás už dělí jen jedna fronta v obchodě. A jeden krásný večer, za který to všechno s láskou umícháte, upečete, nalijete a zabalíte.

Tak se do toho pusťte!

Krásný předvánoční čas!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *