Processed with VSCO with a9 preset

Kodaň

Po sto letech píšu příspěvek na blog, ufff. Jaké překvapení, že bez tréninku to jde jaksi ztuha! Takže stud až do nebe a přísaha, že příště už to nebudu tak dlouho odkládat. Fakt. No ale znáte to. Po Vánocích, po Mexiku, dobrý, tak teda na jaře, aha, ještě ty narozeniny vlastně…no a ve finále už jsem byla zpožděná tak, že jsem nechtěla začít nikdy!
Střih, současnost. Zpátky doma ze Slovinska, Cipísek už tři hodiny spí, 1000 tun špinavýho prádla vypráno, všeobecně uklizeno, k večeři skvělej tvaroh se žloutkem a naše (!) dušené švestky. Prostě všechno dobrý, klid. V tom někdo zvoní, aha, špatný svědomí, no tak pojď dál, tady si sedni a dáme se do toho. A snad zase pravidelně.
Dnes tedy o jídle v Kodani, kde jsme nedávno byli. Čekejte tipy na to, kam stojí za to zajít, kde si jednoduše (v tom nejlepším slova smyslu) pochutnáte a kde se vám bude líbit. Naopak nečekejte sofistikovaného průvodce po posh místech, protože na nějaký složitý fine dining mě (a Cipíska tuplem) opravdu moc neužije. Takže kam na opravdu milé jídlo?

Na snídani

MIRABELLE – Sem musíte, skvělá kavárna, rozhodně můj nejoblíbenější chleba v Kodani. O croissantech ani nemluvím, mňam!

Guldbergsgade 29
Po–Ne 8:30–21:30
https://mirabelle-bakery.dk/en/

Processed with VSCO with a8 preset

THE CORNER AT 108 – Tady bych si přála snídat každej den! Úplně jednoduchá snídaně, přitom tak skvělá! Dala jsem si „jen“ housku s máslem a sýrem, k tomu vajíčko, a přísahám vám tady, že na to nikdy nezapomenu! V Corner si můžete dát i kávu, ale zajděte i na oběd nebo svačin.

Strandgade 108
Po–Pá 8:00–24:00, So–Ne 9:00–24:00
https://108.dk/en/the-corner/coffee-bar/

JUNO THE BAKERY – Tohle malinkaté pekařství najdete až na úplném začátku slušné fronty lidí, kteří mají stejné choutky jako vy. Hezky se zařaďte, vydržte a modlete se, aby na vás zbyl jejich neskutečný croissant. Na wishlistu ho totiž bude mít 8 z 10 vašich spolučekajících. Takže nabrousit lokty a po boji zasloužená odměna! Samozřejmě přeháním, prát se nebudete. I když takový poslední croissant by za menší poprask asi stál.

Århusgade 48
St–So: 7:30–18:00, Ne: 9:00–15:00
www.instagram.com/juno_the_bakery/?hl=en

Processed with VSCO with a8 preset

LILLE BAKERY – Do tohohle skvělýho pekařství se celkem projdete, ale stojí to za to. Stylem připomíná pražskou Kolbenku, ale ať si objednáte cokoliv, nikdy to nebude krok vedle! PS: Nezapomenout na jejich limču!

Refshalevej 213A
St–Ne: 8:00–17:00
www.instagram.com/lillebakery/?hl=en

Processed with VSCO with a9 preset

Na oběd

MANFREDS – Byli jsme tu už potřetí a jejich titul mojí nejoblíbenější restaurace v Kodani byl opět obhájen. Krásná atmosféra, výborný nekomplikovaný jídlo. Rezervace se vám bude hodit!

Jægersborggade 40
Po–Ne: 12:00–15:00 a 17:00–22:00
www.manfreds.dk

Processed with VSCO with a1 preset

TORVEHALLERNE – Tyhle food haly určitě stojí za návštěvu. Kromě toho, že tady seženete cokoliv od zeleniny, ovoce, masa, sýrů, olejů, nožů, hrnců po košíky a vůbec všechno, co s jídlem souvisí, se tady hlavně skvěle najíte! Najdete tady i kavárnu Coffee Collective nebo tacos od Hija de Sanchez! Takže si na tuhle návštěvu kromě místa v žaludku vyhraďte i minimálně 1,5 hodinky.

Frederiksborggade 21
So–Ne: 10:00–19:00
www.torvehllernekbh.dk

Processed with VSCO with a7 preset

HIJA DE SANCHEZ – TACOS! Tyhle fenomenální tacos můžete ochutnat hned ve dvou jejich pobočkách. Jednu najdete v Torvehallerne a druhou ve čtvrti Kodbyen. Dánsko zdraví Mexiko!

Torvehallerne: 11:00–18/19/20:00
Kodbyen: 11:00–20/22:00
www.hijadesanchez.dk

Processed with VSCO with a9 preset

BAEST – Perfektní pizza a vůbec všechno. Tečka. Tady se fakt stavte, hned vedle kavárny Mirabelle! PS: Rezervace zcela na místě!

Guldbergsgade 29
Po–Ne 17:00 – 22:30
Obědy Čt–Ne: 12:00–15:00
www.baest.dk

APOLLO BAR – Příjemná restaurace s fajn jídlem. Jako bonus nádherný dvůr, odkud vás budou muset vyvádět násilím. Nádherný místo, fakt.

Nyhavn 2
Otevíračku si prostudujte na webu, je to trošku složitější.
www.apollobar.dk

Na večeři

Tady jen jmenovitě, žádné dlouhé vypisování. Z mnoha a mnoha důvodů určitě stojí za návštěvu Relae a 108. Návštěva i včasná rezervace stolu se určitě vyplatí.

Relae – www.restaurant-relae.dk/en

108 – www.108.dk

FISKE BAR – Nejlepší fish&chips, co jsem kdy jedla! Je to trošku bizarní, ale rozhodně návyková záležitost. Starý mramorový stoly, obří akvária se zašlými skly… člověk si připadá jako ve filmu. Se skleničkou skvělýho šampaňskýho v od-hranolek-umaštěný ruce vám pak ale dojde, jak parádně to do sebe všechno ve Fiskebaru zapadá.

Na kafe

Coffee Collective – www.collectivecoffee.com

ROAST coffee – www.roast.com

Democratic coffee – https://www.facebook.com/Democratic-Coffee-147810001973306/

Processed with VSCO with c2 preset

Prolog coffee – https://www.facebook.com/prologcoffeebar/?fref=ts

Pokud jsem vás nalákala a už sháníte letenku na sever, je to volba víc než správná. Užijete si to vy, váš žaludek a tetelit se jistě bude i vaše peněženka. Skvělý místo, na který budete vzpomínat s láskou. Slibuju. Za mě je to všechno, špatný svědomí už za sebou zabouchlo dveře zvenčí, tudíž nastal čas na odměnu. A hele, ještě jedna miska tvarohu se žloutkem. Promiň, Tomáši. Ale dneska si ji fakt zasloužím já!

Tak snad zase brzy!

Vaše Bju

zaver

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *