eggshop2

New York

Před pár dny jsme se s Terkou vrátily z New Yorku, kde jsem strávily skvělý prázdninový týden. Tohle město je moje srdeční záležitost: žila jsem v něm rok a půl, potkala jsem tam Tomáše a pak se tam s ním pravidelně vracela. Takže pokaždé, když si koupím letenku do New Yorku, zavalí mě neskutečná euforie. Miluju, jak tohle město pulzuje. Nedá vám spát, nutí vás jít dál a dál a pořád se dívat výš… Baví mě jeho rychlost, horkost teplých dní i jeho vůně.
Nejvíc kilometrů nachodím vždycky v NYC. Jako bych najednou měla v nohou turbo motor, který mi prodlužuje krok a říká – pojď ještě tam, dneska musíš vidět ještě tohle a tohle…
Ach jo, zase jsem dojatá! Hned bych letěla zpátky, i když – nebudu lhát – po dvou dnech v NYC se mi začalo strašně stýskat po Tomášovi a dětech, takže zas až taková cestovatelka nejsem. Teď se ale budu chvíli znovu kochat krásnými vzpomínkami, a že jich letos mám!
S Terkou jsme se v New Yorku měly opravdu hezky. Zrovna začalo léto a město bylo zalité sluncem, takže jsme se v jednom kuse procházely. Za jediný týden jsme nachodily přes 150 kilometrů! Samozřejmě jsme ten výdej energie průběžně doháněly spoustou dobrot, které jsme nutně musely ochutnat. Takže jestli se chystáte objevovat krásy New Yorku a jeho kuchyně, mám pro vás několik tipů!

Snídaně

Snídaně v NYC jsou super! A jelikož ještě ke všemu jde o nejoblíbenější denní jídlo, mám pro vás nejvíc tipů právě na ranní debužírování.

JACK’S WIFE FREDA – Svěží americké bistro, které vlastní manželský pár Dean a Maya. Dean pochází ze Švédska a Maya z Izraele. Svůj podnik pojmenovali po Deanových prarodičích (babička je Freda, dědeček Jack). V bistru je moc prima atmosféra, ten správný cvrkot: cinkají skleničky i příbory, lidé se smějí – a jídlo i pití je skvělé!

$$
www.jackswifefreda.com
Soho
224 Lafayette St,
West Willage
50 Carmine St.
Rezervací nic nezkazíte, nutná ale není; jen během oběda si na stůl počkáte zhruba půl hodinky. Jestli se vám nechce čekat, můžete si ho zamluvit i s pomocí aplikace OpenTable.

jackswife1

BUVETTE – Mňam! Když se chci rozmazlit, vždycky vyrazím do Buvette. Tady mají vážně božské jídlo. Ráda si dávám jejich belgické vafle se smetanou a ovocem a obložený toast s vejcem. Navíc je v mojí oblíbené West Village, která po bohaté snídani přímo vybízí k procházce…

$$$
www.buvette.com
42 Grove St, NY 10014

EGG SHOP – Malá kavárna na Lower East Side, kde vám nabídnou výborná vajíčka. Do Egg Shopu jsme vyrazily s Terkou a mojí kamarádkou Kate v úterý ráno. I ve všední den tu měli narváno! Jakmile jsme se pustily do snídaně, pochopily jsme proč.

$$
www.eggshopnyc.com
151 Elizabeth St

eggshop1

eggshop2

EGG – Sem se rozhodně vypravte na víkendový brunch. Egg má přátelskou, mladou atmosféru a opravdu výtečné jídlo. Já jsem si pochutnala na grits (taková kukuřičná kaše) se sýrem a pošírovaným vajíčkem. Úplně mi to připomnělo dobu, kdy jsem pracovala jako au-pair v Severní Karolíně, protože grits jsme malému Jackovi připravovala k snídani skoro denně. Navíc si hned vedle Eggu můžete koupit čokoládu od Mast Brothers!

$$
www.eggrestaurant.com
109 N 3rd St between Berry & Wythe

egg1

egg2

BALTHAZAR – Naše srdcovka s Tomášem. Většinou sem zamíříme hned první ráno po příletu. Já zbožňuju eggs Florentine a pečený grep – a Tomáš? Ten sjíždí celé menu pořád dokola, ale rozhodně nikdy nevynechá croissant.

$$$$
www.balthazarny.com
80 Spring Street
V týdnu se ve dvou zvládnete nasnídat i bez rezervace, ale o víkendu si ji raději udělejte. (OpenTable)

balthazar

IRIS CAFÉ – Tady je to hodně prima, jenom trošku z ruky. Iris Café najdete v krásných Brooklyn Heights, což je vlastně takový snový Brooklyn! Ideální místo na klidnou a pomalou snídani a pak (já vím, už zase…) na příjemnou procházku.

$$
www.iriscafe.nyc
20 Columbia Pl, Brooklyn, NY

iriscafe

TWO HANDS – Mladé, divoké… a strašně dobré! Nejvíc nám chutnal banánový chlebíček s ricottou a medem. Navíc jste na Lower East Side, takže se pak můžete zajít podívat třeba do Little Italy nebo do Chinatownu, které jsou hned za rohem!

$$
www.twohandsnyc.com
164 Mott St in Little Italy, NYC

twohands1

twohands2

Oběd

JACK’S WIFE FREDA – Už jsem se zmínila o tom, že v tomhle podniku podávají skvostné snídaně, ale teď je musím pochválit i za obědy. Nabídnou vám báječné zeleninové misky s obilninami, saláty, hummus… výborné tu mají dokonce i hranolky!

$$
(Adresa a web v sekci Snídaně)

jackswife2

LE PAIN QUOTIDIEN – Belgický kavárenský řetězec, kde podávají dobré snídaně, zdravé obědy i lehké večeře. Já sem nejraději chodím přes poledne, protože se vždycky můžu spolehnout na skvělou sezonní nabídku. S Terkou jsme si pochutnaly na letním gazpachu a rukolovém salátu.

$$
www.lepainquotidien.com
Mají asi tisíc poboček – moje oblíbené jsou ta u Washnigton Sqaure Park a v Central Parku.
10 Fifth Avenue (roh 8th Street)
2 W 69th Street (vstup Central Park West u 69th Street)

lepainquotidien

ABC KITCHEN – Při každé návštěvě New Yorku je pro mě nezbytností navštívit ABC Kitchen. Pokaždé se sem ohromně těším, protože kromě dobrého jídla tu spolehlivě najdu spoustu inspirace. Celá restaurace je vybavena krásným nábytkem, porcelánem, vyzdobena květinami… Nikdy nevím, kam dřív koukat! (Co se týče menu, zbožňuju zdejší krabí toast; naopak dezerty klidně vynechejte.)
K podniku patří i obchod ABC Home, odkud si ráda vozím právě porcelán, ale i kuchyňské potřeby, kuchařky a papírové sešitky. Velká krása!

$$$
www.abchome.com/eat/abc-kitchen/
5 E 18th St
Rezervace nutná (OpenTable)

abckitchen

BURGER JOINT – Burger Joint je strašně super! Je to taková malá kobka s burgery, hranolky a limonádou, která se doslova skrývá na naprosto nezvyklém místě. Vejděte do hotelu Le Parker Meridien v Middtownu, a když budete v lobby, hned uvidíte, jak se přímo proti vám vine fronta k dlouhému sametovému závěsu… Je to celkem legrační, protože nejdřív čekáte v luxusním hotelovém lobby, a za oponou je cool burgrárna! Ježišmarja, a když si vzpomenu na ty hranolky… Sem určitě zajděte.

$$
www.burgerjointny.com
119 W 56th St, NY 10019

MEZZALUNA – Naše oblíbená italská hospoda na Upper East Side. Je to tu vlastně obyčejné, ale neskutečně dobré. Připravte se ovšem na to, že tu bývá docela rušno, protože Mezzaluna je věčně narvaná italskými rodinkami, které se pořád překřikují. My se sem vždycky těšíme na spaghettini con bottarga.

$$
www.mezzalunanyc.com
1295 3rd Ave., New York (mezi 74th & 75th Street)

Odpolední zmrzlina

MORGENSTERN’S ICE CREAM – Na tuhle zmrzku jsme narazily s Terkou úplnou náhodou, když jsem si šly pro ice cream sandwich do Meltu (viz další tip). Kráčely jsme po Rivington Street a najednou jsme viděly obrovskou frontu, která se táhla přes celou ulici. Samozřejmě nás hned zajímalo, na co tam všichni ti lidé čekají… Kamarádka Petra nám vysvětlila, že na nejvyhlášenější zmrzlinu v New Yorku. Tenkrát jsme šly dál a rozhodly jsme se vrátit v pondělí, až davy opadnou. A dobře jsme udělaly! Tohle byla ta nejlepší zmrzlina, jakou jsme kdy ochutnaly. Vyzkoušely jsme banánovou a s příchutí kokosového prachu, a neměly chybu!

$$
www.morgensternsnyc.com2 Rivington St New York, NY 10002

morgensterns

MELT BAKERY – Ideální místo na zmíněný ice cream sandwich. Mají i stánek na High Line.

$$
www.meltbakery.com
132 Orchard Street

melt

MOMOFUKU MILK BAR – Stavte se na mléčnou zmrzlinu s kukuřičnými lupínky, na čokoládové cookies anebo na pořádný americký dort. Navíc se k nim můžete objednat i na kurz, který pořádají v Brooklynu. Jednou jsem na něm byla a můžu jen doporučit!

$$
www.milkbarstore.com
251 E 13th St

Večeře

NAVY – Tak tady jsme s Terkou měly to nejlepší jídlo v celém NYC! Docapkaly jsme sem vysluněné z pláže a neměly jsme žádné zvláštní očekávání. To se ale měnilo s každým dalším chodem. Všechno jídlo bylo až neuvěřitelně dobré, plné svěží chuti a… no, sem určitě zajděte taky.

$$$
www.navynyc.com
137 Sullivan Street, NY

navy

FAT RADISH – Druhé místo v našem žebříčku! Náš tip je určitě zapečený krab s pórkem, to Vám byla taková dobrota, že si na ní ještě teď kolikrát vzpomenu!

$$$
www.thefatradishnyc.com
17 Orchard Street, NY

thefatradish

thefatradish2

MOMOFUKU NOODLE BAR – Sem s Tomášem tradičně chodíváme pro změnu na první večeři po příletu. Mají tu vynikající ramen (japonská nudlová polévka) a nudle; já si vždycky dám i bun se smaženými krevatemi. Bývá tu narváno, takže takticky přijďte buď na pozdní oběd, nebo na brzkou večeři, zvlášť jestli je vás víc.

$$
www.noodlebar-ny.momofuku.com
171 1st Avenue, New York, NY

momofuku

SUSHI OF GARI – Tomášovo nejoblíbenější sushi v NYC. Já nejsem úplný sushi lover, ale sem se vracím ráda, protože je to jedno z prvních míst, kde jsme spolu byli na večeři.

$$
Mají několik poboček; mrkněte na jejich stránky, kterou máte nejblíž.
www.sushiofgari.com

Výlet

ROCKAWAY BEACH – Pokud se chystáte do NYC během léta, rozhodně si rezervujte jeden den na výlet na Rockaway Beach. Z Manhattanu tu jste za hodinu a kousek (záleží na tom, odkud přesně pojedete), ale vážně to stojí za to! Odpočinete si od rušného města, nasajete přímořskou atmosféru a budete mít pocit, že jste na dovolené v Mexiku! Nám to s Terkou nedalo a vyrazily jsme na pláž hned dvakrát.

Jeďte vlakem a vystupte na zastávce Beach 96 Street a pak už stačí jít za lidmi s lehátky, takže to máte bez starostí. Kromě koupání se těšte i na molo plné báječného občerstvení, od fresh džusů přes zmrzky až po tacos.

Až bude čas a chuť na oběd, udělejte si malou procházku do té nejlepší taquerie, kde jsem kdy mimo Mexiko byla. Znamená to zhruba čtvrthodinku chůze, ale je to tam vážně boží. Navíc servírují i vynikající koktejly a čerstvý kokos!

Tacoway Beach
302 Beach 87th St, Queens, NY 11693
www.rockawaybeachsurfclub.com/food-menu/

rockaway

tacoaway

Piknik

Když zrovna bude hezké počasí, uspořádejte piknik v Central Parku! Ve Whole Foods, obchodě s farmářskými potravinami na Columbus Circle (hned vedle parku), si kupte oběd do krabičky; na výběr máte spoustu salátů, pečené zeleniny, hummus, ovoce… A pak stačí přejít silnici, a máte zase pohodu!

WHOLE FOODS – Time Warner Center
10 Columbus Circle 101, NY 10019
www.wholefoodsmarket.com/stores/columbuscircle

centralpark

Indické jídlo

Prozkoumejte uličky kolem Washington Square Parku. Jakmile to někde bude hezky vonět a uvidíte, že tam sedí Indové, vezměte si curry s sebou a vyrazte si sednout někam ven na lavičku! Já nejraději chodím do Washington Square Parku, kde pravidelně večer hrají místní umělci na klavír nebo harfu.

3 komentáře k “New York

  1. Tak ja se musim k necemu priznat. New York a Spojene staty celkove me nikdy k navsteve obzvlast nelakaly, ale po tomhle clanku snad zmenim nazor 🙂 Moc pekne napsane, o fotkach ani nemluvim.

  2. Chelsea Market jste vynechali? :-O Příště!!!!

  3. Čtu si to tu u kávy a říkám si.“Tak tohle čtení mě vážně baví…“ Děkuji za prima chvíli. Věrka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *