pariz

Paříž

Myslela jsem, že další příspěvek bude o Kodani nebo NYC, jenže jak tak koukám od psacího stolu ven, nejraději bych jela do Paříže. Mám chuť se procházet, nikam nepospíchat, kochat se řekou a dlouhými promenádami a u toho jen tak mimochodem spořádat pár croissantů nebo jablečných koláčů, vychutnat si šálek horké čokolády a na závěr trošku šampaňského! Ach!
V Paříži jsme byli s Tomášem během naší svatební cesty po Evropě a byla to předposlední zastávka, pak už nás čekalo „jen“ Champagne. Musím přiznat, že jsme se v Paříži měli báječně. Dodnes si vybavuju spoustu chutí a radostných chvil, a nejradši bych si hned teď zabalila kufřík a vyrazila… Naštěstí se tam v létě chystáme s klukama, takže už se můžu znovu začít těšit.

Až tam pojedete, užijte si to a dejte si na mě jeden jablečný koláč v pekařství Poilâne!

P.S.: Omlouvám se, že nemám fotky ze všech míst. Když jsem byla v Paříži naposledy, ještě jsem nežila Instagramem. Slibuju, že v létě přidám další tipy – i s fotkami!

Na snídani

CAFÉ MARLETTE – Malé „organique“ bistro, které vlastní sestry Margot a Scarlette. Podávají skvělé snídaně, lehké obědy a brunche. Navíc si tu můžete koupit jejich skvostnou kuchařku, byť zatím bohužel jen ve francouzštině, a taky předpřipravené směsi na koláče a brownies. Většinou stačí přidat jen máslo, vejce nebo mléko. Tohle je rozhodně naše nejoblíbenější místo na snídani v Paříži, a navíc se tu zrodila naše láska k sardinkám!

51 rue des Martyrs
Otevřeno od úterý do pátku od 8.30 do 19.30, v sobotu od 10 do 19.30 a v neděli od 10 do 18 h.
www.cafemarlette.fr

EAD7C1CC-5585-45CD-9FF7-28A3B109648D

POILÂNE – Jeli jsme autem ze Saint-Émilion, já už jsem hlady ani neviděla, a Tomáš trval na tom, že musím vydržet až do Paříže! Nemusím říkat, že jsem brblala něco o tom, aby to za to vůbec stálo. Pak zaparkoval kousek od malé pekárny, vešli jsme dovnitř… a já málem omdlela, jak nádherně to tam vonělo pečenými jablky, chlebem a vanilkou. Zírala jsem a nasávala tu neskutečnou vůni. Tomáš nám mezitím objednal dva jablečné koláče, rozinkového šneka a kousek chleba. Šli jsme ven, přímo před pekařstvím jsme to všechno zhltli a hned si běželi pro nášup. To vám byla taková dobrota! Tam prostě jděte a mlaskejte si! Poilâne má spoustu poboček, takže si stačí jen najít tu, kterou máte nejblíž. Moje oblíbená je tahle:

8 rue du Cherche-Midi
Tel.: +33 (0) 145 484 259
Metro: Saint – Sulpice
Otevřeno od pondělí do soboty od 7:15 do 20:15 h.
www.poilane.com

poilane

Na oběd

THE MERCI CANTEEN – Máte-li chuť na hravý a zdravý oběd, skočte si do Merci! Nabízí krásně barevné jídlo, zeleninové freshe a rustikalní koláče. Až se posilníte, můžete si užít nakupování v Merci concept storu, kde seženete všechno hezké přes oblečení a kosmetiku až po praktické věci do domácnosti.

111 boulevard Beaumarchais
Otevřeno od pondělí do soboty od 12 do 18:30 h.
www.merci-merci.com

LA DAME DE PIC – Tady je to trošku fancy-schmancy, ale vlastně je to bezva! Vytáhněte hodobožové šaty, perly a kramfleky, a uvidíte, jak se pomějete. Kuchyni šéfuje Anne-Sophie Pic, jedna z nejlepších šéfkuchařek světa. Jako teprve čtvrté ženě na světě se jí podařilo získat tři michelinské hvězdy, a to pro restauraci Maison Pic v jihovýchodní Francii.

20 rue du Louvre
Tel.: + 331 42 604 040
contact@ladamepic.fr
Metro: Louvre – Rivoli
Otevřeno od úterý do soboty od 12 do 14 a pak od 19 do 21:30 h.
www.anne-sophie-pic.com

ladame1

ladame2

Na večeři

FRENCHIE – Tady určitě chcete večeřet! Chápete, že Paříž je plná skvělých restaurací, a přesto tu mají pořád frontu? To je myslím odpověď na všechny otázky, proč zajít zrovna sem!
P.S.: Opravdu myslete na včasnou rezervaci!

5 rue du Nil
Tel.: +33 (0) 140 399 619
Metro 3, 4: Sentier, Réaumur Sébastopol
Parking: Réaumur St Denis (rue Dussoubs)
Otevřeno od pondělí do pátku od 18:30 do 22:00 hod.
Od čtvrtka 12. května bude restaurace konečně otevřena i na obědy, ve čtvrtek a v pátek. Hurá!
www.frenchie-restaurant.com

LE CHATEAUBRIAND – Moje druhé „must go“! Typická francouzská atmosféra s pouličním cvrkotem, hlasitým živelným smíchem a výtečným jídlem! Rezervace berou jen od sedmi večer a druhé kolo je pouze pro příchozí, jenže záleží na tom, kdy se zvedne první kolo. Naštěstí je vedle skvělá vinárna na čekačku!

129 Avenue Parmentier
Tel.: + 33 01 43 574 595
Metro: Goncourt
Otevřeno od úterý do soboty na večeře od 19 h.
www.lechateaubriand.net

chateau

LE DAUPHIN – Krásná vinárna s mramorovým designem, najdete ji takticky hned vedle Le Chateaubriand (oba podniky vlastní stejný majitel). Zajděte si sem na minerální víno, ale nejlépe rovnou i na degustační menu.

131 Avenue Parmentier
Tel.: + 33 01 55 287 888
Metro: Goncourt
Otevřeno od úterý do pátku na obědy i večeře, v sobotu jen na večeře, od 18 až do 2 h.
www.restaurantledauphin.net

Kam na…

… bagetu: LE GRENIER Á PAIN, 38 rue des Abbesses, www.legrenierapain.com
… horkou čokoládu: CAFÉ DE FLORE, 172 boulevard Saint-Germain, www.cafedeflore.fr
… zmrzlinu: AMORINO, několik lokací, www.amorino.com/fr
… éclair, dorty a pralinky: FAUCHON, 24-26 Place de la Madeleine, www.fauchon.com

cafeedeflore

fauchon1

2 komentáře k “Paříž

  1. A na kávu určitě roztomilý Téléscope, Café Coutume a navštívit dvě inspirativní Slovenky, které si v Paříži otevřely kavárničku Thank You My Deer! 🙂 A ještě mám moc ráda na jídlo Soul Kitchen, Bob’s Kitchen a street food market Marché Des Enfants Rouges:) Krásné tipy, Bju!:)

    Veronika
    http://www.stylishcoffee.cz

    1. Díky Verčo, příště určitě vyzkoušíme!

Napsat komentář: Bjukitchen Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *