Hezký pátek! Původně jsem měla pro Elle připravený úplně jiný recept. Jenže! Před včerejším focením jsem se ráno vypravila něco dokoupit na farmářský trh na Jiřák a rázem byl můj plán ty tam! U ovocného stánku jsem potkala kamarádku Blanku a společně jsme se dojímaly nad krásnými jeřabinami a aróniemi. Když jsem si skládala barevné vaničky bobulek do košíku, Blanka se mě zeptala, co s nimi plánuju udělat. „To ještě uvidím, ale nejspíš skončí na salátu nebo v kaši,“ odpověděla jsem. Když jsem byla malá, jedla jsem čerstvé jeřabiny u babičky Růži na zahradě. Mám ráda trpké a kyselejší suroviny, takže asi proto mi to včera nedalo! Nakonec jsem si doma nákup vyskládala na stůl a chvilku dumala, co s nimi. Rozhodla jsem pro sobotní müsli, protože miluju snídaně a přijde mi stejně nejlepší, když si dva připravují snídani navzájem, protože je v ní nejvíc lásky! Tak hezký víkend a mějte se spolu hezky!
Na 2 porce
Doba přípravy: 10 minut
1 větší nahrubo nastrouhané jablko
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku lískových oříšků
1 kelímek řeckého jogurtu
1 hrnek jeřabin nebo arónií
1. Předehřeju si troubu na 170 °C a hrst lískových oříšků nasypu do malé tepluvzdorné misky. Oříšky peču do rozvonění, trvá to asi 5-8 minut. Když jsou oříšky hotové, nasekám je ostrým nožem nahrubo a část oříšků si dám stranou, abych je mohla použít na dozdobení hotového müsli.
2. Z jablka odkrojím malý kousek, ze kterého si později nakrájím tenké plátky na ozdobu. Zbytek nastrouhám nahrubo a smíchám s vločkami, opečenými nasekanými oříšky a polovinou bobulí. Vše zaliju řeckým jogurtem, důkladně promíchám a rozdělím do dvou misek. Nakonec ozdobím plátky jablek, zbylými bobulemi a oříšky.
Tip:
Pokud máte raději křupavější müsli, můžete se do nich pustit hned! A pokud jemnější, připravte si müsli večer před spaním a nechte odpočinout přes noc v lednici. Ráno pak stačí jen dozdobit.