Tyhle sušenky zbožňujeme, protože krásně křupou. Zahajuju jimi zimní sezonu, protože když se venku začne dřív stmívat, vždycky mě to táhne k troubě, a italské sušenky při pečení tak hezky voní! Jsou výborné ke krémům i zmrzlině anebo jen tak k čaji. A na Vánoce se s nimi dá taky udělat hodně parády…
Většinou je připravuju rovnou z dvojité dávky. Do jedné nasypu mandle a citronovou kůru a do druhé pistácie a brusinky.
Na 30 sušenek
Doba přípravy: 15 minut + 30–40 minut pečení
300 g hladké mouky + na posypání pracovní plochy
1½ lžičky kypřicího prášku
165 g moučkového cukru
3 čerstvá vejce
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (nebo citronu)
2 lžičky vanilkového extraktu
150 g pistácií a 150 g brusinek (nebo 300 g celých mandlí)
1. Předehřeju si troubu na 170 °C. Do mixovací mísy si prosiju mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr.
2. V menší misce si lehce prošlehám vejce s citrusovou kůrou a vanilkovým extraktem. Přiliju je k moučné směsi a důkladně prošlehám.
3. Když má těsto pevnější konzistenci, vyklopím ho na mírně pomoučněnou linku a postupně do něj zapracuju pistácie a brusinky, případně mandle. Nakonec vypracuju zhruba dvaceticentimetrový váleček a dám asi na 30 minut péct.
4. Jakmile je váleček hezky zlatavý, vyndám ho z trouby a nechám vychladnout. Pak ho nakrájím na tenké plátky-sušenky, naskládám je na plech a při stejné teplotě (170 °C) peču ještě 5 až 10 minut. Díky tomu jsou opravdu krásně křupavé.