IMG_0899

SVAČINKY – náš domácí lunchboxing

Dneska jsem se rozhodla, že vás (a trošku i sebe) namotivuju k dosažení mistrovství v dělání svačin pro děti do školy. Náš Benjo školnímu obědu moc nedá, takže dělám svačiny fakt velký a on je během dne postupně sní. Hnacím motorem pro „tunění“ svačin je fakt, že moji snahu opravdu pokaždý ocení a má z jídla radost. A to já miluju!

IMG_0836

Postupem času jsem se dopracovala ke třem typům svačin, které u nás jedou a které budu v průběhu roku obměňovat v rámci sezónnosti.

První krabička:

IMG_0873

zelenina – Benjo má NAŠTĚSTÍ rád všechnu, takže nakrájená zelenina bývá jednou z velkých složek svačiny. Nejčastěji si nosí mrkev, řapíkatý celer, brokolici, květák nebo okurku

ovoce – jablko nebo bobuloviny (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz – záleží, co trh nebo zahrada dá), občas mu dám i přesnídávku (buď doma připravenou nebo koupenou v DM)

obložený chleba – Benjova nejoblíbenější varianta je chleba opečený do křupava se šunkou a rajčetem

banánové lívance – ty si připravím už večer (nejsem sebevrah, abych se do toho pouštěla ráno ☺)

Recept:
2 banány
2 vejce
Cca 10 polévkových lžic vloček
javorový sirup
hrst borůvek

Banány, vejce a vločky rozmixuju dohladka, přidám lžíci javorového sirupu a hrst borůvek. Lívance smažíme na středním plameni na cca lžíci kokosového oleje z obou stran

Žhavou novinkou, která není na fotce, je vajíčko na hniličku. Benjo snídá vajíčka každý den. Jednou si to zbylé odnesl do školy a už je z toho tradice.

Druhá krabička:

IMG_0907

ovoce – jablka a hrušky, ideální kandidáti, kteří nezklamou

naše granola – Benjamín má teď nejradši moji kakaovou. Občas si dává i kombinaci slunečnicových a dýňových semínek. Ideální je lehce je opéct v troubě – cca 5 – 7 minut při 170°C

sýrové tyčky/ kostky – střídáme mladou goudu (tyčky) s parmazánem (kostky)

jogurt – Benjo ho sice nejí, ale mezi dětmi je asi v menšině. Kupujeme větší balení a kdo má zájem, odnese si svoji porci v menší zavařovací skleničce, do které ho přendám. Můžete ale přibalit i domácí přesnídávku.

obložená bageta

Třetí krabička – říkejme jí BJUU krabička (takový můj ideál, kterou mi stejně nakonec sní Tomáš):

IMG_1013

chleba z Praktiky s avokádem a solí – nebuďte líní a chleba si lehce opečte (mňam!)
zelenina a ovoce – nakrájená mrkev, řapíkatý celer a jablko

sušené fíky nebo datle a mandle

muesli tyčinka nebo granola 

Co se lunch boxů týče – mám je z Freshlabels. Nerezové svačinové misky jsou pak z kitchenette shop. Určitě si nějaký hezký lunch box pořiďte. Znáte to, člověk jí i očima (ocení děti vaše i cizí) a co si budeme povídat, vás bude příprava taky víc bavit.

IMG_0937

IMG_1078
Určitě nejsem žádná svačinová královna. Berte to spíš jako pomocnou ruku, když už ráno opravdu nevíte, co těm vašim láskám s sebou zabalit.

IMG_1001

IMG_0992

IMG_1008

IMG_0963

3 komentáře k “SVAČINKY – náš domácí lunchboxing

  1. Díky za inspiraci!

  2. Dobrý den. Kde lze launch-box a alu-krabičky koupit? V ČR? Děkuji.

    1. Hezký den Karle, lunch boxy lze koupit na webu Freshlabels https://www.freshlabels.cz/vse/?q=lunchbox a nerezové krabičky jsou z eshopu Kitchenette https://www.kitchenetteshop.cz 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *